Індивідуальний пошив купальників та комбінезонів для художньої гімнастики

Художня гімнастика як вид спорту

Художня гімнастика - вид спорту, який користується надзвичайною популярністю у всьому світі. Це поєднання танцю, пластичних рухів, махів ногами, прижків та інших елементів, які супроводжуються музикою. Найголовніша складова танцю - естетична, тому художню гімнастику впевнено можна називати мистецтвом, а не лише спортом.

Історія
Розпочавши свій розвиток ще у СРСР, художня гімнастика пройшла тернистий шлях. Її історію, як повноцінного спорту, можна поділити на два етапи:
1. Перший період (1947). Художня гімнастика формувалася з метою фізичного виховання жінок, а також для створення тогочасної гімнастичної школи. Почали відбуватися перші змагання у вигляді конкурсів, а через деякий час була опублікована спортивна класифікація, яка вплинула на подальший розвиток художньої гімнастики.
2. Другий період (1963). Характеризується інтенсивним розвитком цього спорту в СРСР. Саме тоді створюється комісія із художньої гімнастики, а радянські гімнастки починають брати участь у міжнародних змаганнях. 1984 рік став знаковим для художньої гімнастики як спорту і мистецтва, адже її включили у програму Олімпійських ігор! Паралельно були складені правила, яких повинні були дотримуватися всі учасники змагань.

Ці два основні етапи і визначили подальший розвиток художньої гімнастики як одного із найпопулярніших видів спорту.

Складові
Саме завдяки поєднанню певних рухів, сьогодні існує художня гімнастика. Що це за рухи?
1. Естетична гімнастика. У кожного тіла є своя мова, тому важливим є зв’язок між емоційним станом та рухами.
2. Ритмічна. Найважливіший елемент - музика. Вона укріплює фізичне та емоційне здоров’я, розвиває ритм і людину загалом.
3. Танцювальна. Доцільними є вправи на розслаблення м’язів, їх розтяжка, динамічні і танцювальні рухи. Робота з предметами (булава, м’яч, обруч та інші) розвиває координацію рухів, плавність, грацію та поставу.
4. Вільний танець. Суміш спорту та мистецтва. Також робота з предметами.

Саме завдяки цим чотирьом напрямкам і виник такий спорт як художня гімнастика.

Правила сучасних змагань
Як і будь-який інший вид спорту, художня гімнастика має загальні правила та принципи, яких повинні дотримуватися всі учасники змагань. Цей спортивний напрямок постійно розвивається та змінюється.
1. Загальні правила говорять про те, що гімнастки можуть виступати як з предметами, так і без них. Але варто знати, що відсутність предметів дозволена гімнасткам молодшого віку.
2. Кожен виступ триває від 75 до 90 секунд, а музичний супровід вибирається тренером та гімнасткою.
3. Кількість елементів, які виконує спортсменка - максимум 9, до того ж оцінюються найскладніші. Що це означає? Якщо елемент виконаний не повністю, гімнастка може повторити його в ході виступу, але у вже більш складному вигляді. Саме він і оцінюватиметься суддями.
4. Бали можуть зніматися за рухи, які були виконані не в ритм музики. Відсутність балансу між рухами і неграмотне поєднання їх з музичним супроводом теж карається.

Із вимогами до виступу усе зрозуміло, а як щодо предметів?
- Скакалка. Довжина залежить від зросту гімнастки, тому чітких вимог немає. Матеріал, з якого виготовляється скакалка - прядиво;
- М’яч. Його діаметр коливається від 18 до 20 см, а вага - не менше 400 г. Головне, щоб предмет повністю вміщався в руку гімнастці;
- Обруч. Матеріал - дерево або пластик. Вага не менше 300 г, а діаметр від 80 до 90 см;
- Стрічка. Складається із палички (50-60 см) та атласної стрічки (6 м), які роз’єднуються при необхідності;
- Булави. Виготовляються із пластику або дерева, кожна з яких, як мінімум, по 150 г.

Одяг
Так, ця складова художньої гімнастики є невід’ємною. Потрібно чітко розуміти, що гімнастичний купальник для виступів та для звичайних тренувань відрізняються. Для виступів потрібно вибирати купальник з рукавами або без, оформлений під стиль виступу. Зазвичай костюми для змагань шиють на замовлення, прикрашаючи різноманітними стразами, паєтками та іншими деталями. До того ж предмети, з якими виступає гімнастка, також підбираються під образ дівчинки та сам виступ.

Якщо говорити про звичайний для тренувань, то особливих вимог немає. Підійде просте тріко, яке повинне бути максимально комфортним.

Навіщо займатися художньою гімнастикою?
Найголовніше, що отримують дівчатка під час занять - необхідні саме їм фізичні навантаження. Гімнастика розвиває у них почуття гармонії та краси. З’являються вміння показати себе, бути впевненою, йти до мети.

Якщо говорити про фізичні особливості, то:
- покращується координація рухів та чудове відчуття ритму;
- постава стає витонченою, а рухи - плавними;
- з’являється витривалість та гнучкість усього тіла.

Отже, художня гімнастика як вид спорту та мистецтва пройшла у своєму розвитку довгий шлях. Постійно змінюючись, вона заполонила серця багатьох дівчаток. І це прекрасно, адже користь від занять колосальна!

Наші роботи