Індивідуальний пошив купальників та комбінезонів для художньої гімнастики

Що знадобиться для занять гімнастикою?

Підготовка до занять гімнастикою - надзвичайно серйозна та важлива справа, яка в першу чергу впливає на комфорт дитини під час занять. При цьому у батьків виникає безліч питань: які предмети потрібні для занять гімнастикою? Який гімнастичний купальник підібрати? Як зробити заняття для дитини максимально комфортними?

Для початку потрібно розібратися, без чого не обійдуться заняття гімнастикою:
1. Форма.
2. Скакалка.
3. Обруч.
4. М’яч.
5. Булава.
6. Стрічка.

Форма для занять
Це - найголовніший атрибут, який повинен бути максимально зручним. Найкращий одяг для занять гімнастикою - купальник з коротким рукавом у літню пору, а взимку підійде гімнастичний купальник з довгим рукавом. Чим особлива саме ця форма? Річ у тім, що купальник для художньої гімнастики повністю облягає тіло і не містить зайвих деталей, які можуть заважати під час виконання різноманітних вправ, наприклад, махів руками та ногами, прижків, моста.

Не варто обирати гімнастичний купальник із спідничкою, адже він підходить більше для змагань, а під час звичайних занять приноситиме лише дискомфорт. Експерти також радять купувати короткі штанці, що облягають, і одягати їх поверх купальника, або ж спеціальні колготки без нижньої частини, які одягаються під купальник. Це додасть ще більше комфорту, а також дозволить тренеру бачити, як працюють м’язи ніг гімнастки.

Якщо говорити про взуття, найкраще для занять гімнастикою підійдуть напівчешки. Вони щільно облягають ногу і допомагають гімнастці вільно та комфортно рухатися. Варто купувати окреме взуття для занять і окреме для змагань, адже при постійних тренуваннях взуття швидко втрачає початкову форму та рветься.

Скакалка
Вона повинна бути виготовлена із нейлону або прядива. Може бути із вузлами з двох кінців, але обов’язково без ручок. Стандартний розмір скакалки - 3 метри, але для комфортних занять необхідно обрізати її відповідно до росту гімнастки.

Зберігати скакалку радять у чохлі, щоб вона не заважала в сумці та менше забруднювалася.  Доглядати за нею радять відповідно до матеріалу: скакалку із нейлону можна прати як в машинці, так і вручну, а ось із прядива прати не рекомендують, адже вона втрачає початковий колір.

Обруч
Обручі для занять гімнастикою бувають двох видів: прості та професійні. Яка між ними різниця? Прості обручі виготовляються зі звичайного пластику, який є дуже м’яким та легко деформується під час виконання різноманітних вправ, а також при ударах об підлогу. Тому краще надавати перевагу професійним обручам, які важче деформуються, а тим більше ламаються.

Розмір обруча коливається від 60 до 90 см та залежить від віку гімнастки. Наприклад, для дівчаток віком 3-6 років зазвичай підходять обручі 60 см, а 90 см - для 12 років і старше, в залежності від росту гімнастки.

Для того, щоб обруч було легше транспортувати, а також щоб він менше забруднювався, зберігати його можна у спеціальному чохлі. Важливо знати, що при зберіганні у вертикальному положенні обруч може деформуватися, тому краще тримати його у горизонтальному.

М’яч
Якісний м’яч для художньої гімнастики виготовляється із гуми. Зріст спортсменки та об’єм її руки визначає розмір та вагу м’яча. Він повинен вміщатися в руку так, щоб дівчинці було зручно його тримати та виконувати вправу “вісімка”.

Якість м’яча напряму залежить від матеріалу, з якого він виготовлений. Гума повинна бути якісною і покритою матеріалом, завдяки якому м’яч ніби липне до руки. Також коли кидаєш м’яч об підлогу, він повинен відбиватися чітко вгору, а не вбік. Саме ці критерії визначають якість м’яча для гімнастики.

Як і інші предмети для занять гімнастикою, м’яч радять зберігати у спеціальному чохлі. Це вбереже його від зміни температур та допоможе запобігти здуванню. При забрудненні м’яч можна просто промити мильною водою та витерти його насухо.

Булава
Раніше виготовлялася із дерева, а зараз основний матеріал - пластик або каучук. Для постійних занять радять використовувати саме гумову булаву, адже із пластику при падінні може легко розбитися на частини. Працюючи із гумовою булавою, гімнастки почуваються впевненіше: не бояться кидати та ловити її, виконувати нові та складні елементи, а основне - немає страху зламати булаву.

Розмір атрибуту залежить від зросту дівчинки та довжини її руки. Зазвичай розмір булави коливається від 36 до 45 см.

Вберегти від забруднення та подряпин допоможе спеціальний чохол, у якому радять зберігати булаву.

Стрічка
Останній предмет, без якого не проходять заняття художньою гімнастикою - стрічка, яка складається із палички і самої стрічки, які скріплюються за допомогою карабіна. Паличка виготовляється із дерева або пластику, а стрічка - з атласу або подібного матеріалу. Розмір палички залежить від довжини стрічки.

Для зберігання та транспортування стрічки необхідно скористатися спеціальним барабаном для її скручування, а для палички підійде чохол. При забрудненні стрічку можна прати вручну, а щоб після прання стрічка не втратила свою початкову форму, її варто накрохмалити або ж скористатися спеціальним  засобом. Накінець стрічку варто попрасувати та обробити антистатиком, аби під час експлуатації вона не прилипала до килима та костюма.

Ось і основні предмети, які знадобляться для занять гімнастикою. Завдяки їх грамотному вибору гімнастка почуватиме себе максимально комфортно під час тренувань!

Наші роботи